Romige erwtensoep met paling

Ingrediënten voor 6-8 personen:
200-250 gram spliterwten
25 gram mager gerookt spek
2 potten gevogeltefond
1,2 liter water
100 gram uien
100 gram prei
Paar takjes tijm
200-250 gram paling
Zout en peper
Verse bieslook
300 dl (slank)room

Bereidingswijze
Doe de spliterwten en het in blokjes gesneden spek in een flinke pan. Giet fond en water erbij en breng alles aan de kook. Laat dit op een laag vuurtje rustig doorsudderen.
Maak ondertussen de uien en prei schoon voeg ze, samen met de tijm, bij het sudderende soepje. Dit geheel moet zo’n 2 uur pruttelen. Draai dan de soep door de blender en druk de gepureerde soep nog eens door de zeef. Vang de soep op in een schone pan en laat hem afkoelen. Tot gebruik in de koelkast bewaren.
Zet de pan met soep weer op het vuur en breng het aan de kook. Vergeet niet goed te roeren, de erwtenpuree wil nog weleens naar de bodem zakken!
Peper en zout toevoegen, de bieslook fijn knippen en de room bijna stijf kloppen. Snijd de paling in hapklare stukjes en leg deze op de voorverwarmde (soep)borden. Lepel de soep erbij, leg er een schep slagroom op en bestrooi met bieslook.