Nieuwe messen voor Eetcafé Van de Kook

Stichting Eetcafé Van de Kook is opgericht in 1996 met als doel een sociale ontmoetingsplaats en een werkervaringsproject te creëren voor mensen met een verstandelijke beperking. De oprichters begonnen Van de Kook in hun eigen keuken. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een echt restaurant met 30 vrijwilligers en 15 deelnemers uit de doelgroep.

Aan de hartelijkheid en gedrevenheid van het ‘personeel’ van dit bijzondere restaurant kunnen veel professionals nog een puntje zuigen. Door wie kun je beter bediend worden dan door iemand die het bestaan van een slecht humeur niet kent en gedreven wordt door alles behalve financiën? Zodra je je eerste voet in de keuken hebt gezet, voel je je welkom en word je overrompeld door de trotse en enthousiaste krachtpatsers van Eetcafé Van de Kook.

Enkele maanden geleden viel m’n oog op een advertentie waarin Katja, één van de vele vrijwilligers, een oproep deed voor nieuwe sponsors en vrijwilligers. Ik ken mezelf en weet dat als je me één dag met deze geweldige mensen laat doorbrengen, het door mijn chronisch gebrek aan geduld een groot fiasco wordt…. Toch wilde ik iets doen om ze te helpen en ik heb Katja benaderd met het idee een kritische blik op het keukengerei te werpen.

En dat was nodig. Het wapenarsenaal van de stichting was werkelijk om te huilen, en dat terwijl er elke vrijdag ontzettend veel wordt gesneden. Alle ingrediënten voor het menu worden namelijk op de dag zelf vers ingekocht door de medewerkers onder begeleiding van de vrijwilligers. Blij dat ik wat kon doen, heb ik met Katja afgesproken op de eerste dag van het nieuwe seizoen te zorgen voor nieuw snijgereedschap.

Vrijdag 4 september, alsof ik er elke dag kom, werd ik hartelijk ontvangen met een drankje en een stokbroodje met de sterkste kruidenboter die ik ooit heb gegeten. Als kinderen zo blij moesten we samen op de foto mét de nieuwe messen. Het is waar wat ze zeggen; deze mensen geven je energie. Met een grote grijns en een dinerbon voor twee in mijn zak, ging ik weer aan het werk.